Gouden regel 3: WARREN THAT BUFFER

 
fuckshitstack.gif

Een buffer is keihard nodig. Om problemen te vermijden en je dromen na te streven. Zonder hinderlijke obstakels. Wat dat betreft is het niet anders dan een tweede overhemd. En wasmachines en overhemden kosten trouwens gewoon geld. Dat is gouden regel nummer 3. Je hebt inmiddels na kunnen denken over hoe je onder je stand leeft, je bent hopelijk al schuldenvrij. Of hebt ze sterk onder controle. Maar ben je ook antifragile? Wat is antifragile eigenlijk? In onze eerste Podcast ‘Je vrienden zijn ook maar prutsers’ hebben we het er al even over. Net als over onze wereldreis van prutser naar financiële eindbaas, die wij jou ook gunnen.

Hoe helpt die buffer je? Komen we toch weer terug bij de fuck-shit-stack. Zie je geld eens voor je als een stapel. Je onderste deel is je bezit, je vermogen. Dat is je spaargeld of beleggingsportefeuille en die fluctueert niet op dagelijkse basis. Je lopende rekening is het bovenste deel. Daar gaat je salaris of je bedrijfswinst elke maand in en je geeft er ook alles mee uit. Dat is ook waar je budget over gaat. Dat zorgt er voor dat je de maand netjes verdeelt over je geld. Maar tegenvallers zoals parkeerboetes of een kapotte spijkerbroek van het struikduiken können passieren. Dat moet je kunnen dragen zonder dat je maandbudget keihard overschreden wordt, waardoor je automatisch uit je vermogen moet putten. Daar is een extra laag voor nodig in je stack. En dat is, jawel, je buffer. De noodzaak van een buffer wordt door de meeste mensen hevig onderschat of simpelweg genegeerd. Maar niet door jou, vriend.

Geld komt iedere maand terug, maar tijd is voor altijd weg. Iedere maand krijg je euro's op je rekening, maar als je door een tegenvaller je budget overschrijdt ben je die maand niet aan het sparen en de volgende ook niet. Laat de factor tijd voor vermogensopbouw nu net de belangrijkste zijn... Je buffer houdt je op het juiste pad en helpt je aan een zorgenvrij brein.

Zorg ervoor dat je geld in 'cash' aanhoudt, zodat je barre tijden doorkomt. Stop het in je matras, een spaarvarken, of gewoon op een spaarrekening. De hoogte van bufferpoen is voor iedereen anders. Het maakt nogal uit of je kinderen hebt en wat je risicobereidheid is. Bedenk dat niemand in de toekomst kan kijken. Zorg er daarom voor dat je naast de gouden regels 1 (onder je stand leven) en 2 (schuldenvrij blijven) ook nummer 3 geregeld hebt. Pas dan komt onze laatste gouden regel echt tot zijn recht. En dan ga je recht op je echte doel af: vermogensopbouw. En dan wordt het pas echt leuk. En ja, daar gaan we het de volgende keer over hebben.

Tip: Een richtlijn is ten minste 3 tot 6 maanden aan miminumuitgaven in cash.