Gouden regel 4: PLANT JE DIKKE-VINGER-GELDBOOM
We hebben eerder gezegd dat je alleen kan gaan denken aan vermogensopbouw als je de eerste 3 gouden regels naleeft. Anders blijf je door tegenvallers maandjes overslaan. Einstein noemde compounding (rendement op rendement) het achtste wereldwonder. Wie het niet ontvangt, betaalt het. Voor compounding heb je twee dingen nodig: tijd en geld op de juiste plek. En ja, inkomen komt elke maand terug, zelfs als je het elke maand opmaakt. De tijd nooit meer. Tijd is daarmee het magische ingrediënt voor rendement. Verpest het niet.
Nog zo één. Als je nu al spaart hou je blijkbaar geld over na al je lasten. Dat is sowieso goed, maar het nadeel is: op een spaarrekening verlies je geld. De rente is in het beste geval misschien een promille op jaarbasis. Dat is ver onder de inflatie, dus daalt je koopkracht met het jaar. Dat staat nog los van eventuele vermogensrendementsheffing. Het lelijke is dus dat geld moet groeien om niet te krimpen. Maar het mooie nieuws is dat gemiddeld genomen, over tientallen jaren, het rendement op aandelen zo’n 6-8% is. Al sinds Adam en Eva zijn aandelenkoersen alleen maar hoger gegaan. Zij het met een paar fikse dalingen. Maar die kun je hebben als je (komt ie weer...) de tijd hebt.
Één ding is zeker: Zowel de legendarische strateeg Sun Tzu als Al Pacino in The Godfather zeiden het ooit: ‘Keep your friends close, but your enemies even closer.’ De echte rendementen zijn historisch gemaakt door te kopen tijdens en na crashes. Daarmee tikken we meteen een misverstand of ‘bias’ aan. Mensen denken dat ze weten wanneer de beurskoers hoog of laag staat. En hoe dus het verloop van de koers zal zijn. Helaas, beleggen is geen exacte wetenschap zoals wiskunde en natuurkunde, dus zet dit alsjeblieft uit je hoofd. Wie onder alle omstandigheden goed gespreid blijft kopen, gebruikt de dalingen én de stijgingen en groeit. Dit hoort saai en systemisch te zijn. Als je dan ook nog op je kosten let, ben je er. Een procentje meer aan ‘beheerkosten’ levert je zo 30%* minder eindrendement op. En de vermogensbeheerder een mooie Porsche 911.
Dus eerst terug naar regel één. Je leeft onder je stand. Natuurlijk kun je een dikkere bak, huis, telefoon en garderobe veroorloven, maar je geeft minder om status dan om vrijheid. Je budgetteert echt alles, zodat je elke maand een mooi percentage van je inkomen over houdt. En stel, je bent ook nog eens schuldenvrij. (gouden regel twee). Misschien hou je er alleen nog je hypotheek (bofkont, je kon er eentje krijgen) en een bijna renteloze studieschuld op na. En je hebt ook nog eens een buffer waar je 3-6 maanden je boodschappen en vaste lasten mee kunt veroorloven. Baas! Je bent er klaar voor. Je kan je vermogen laten groeien tot de geldboom die het moet zijn.
Nu ben je er. Je hebt maandelijks geld over en je hebt al voor de maand begonnen is je vermogensopbouw geregeld. Hoe klein dat ook is. Zorg dat je jezelf de kans geeft je vinger op te steken naar verplichtingen, zoals een baan die je niet leuk vind. Dat kan echt alleen als je f**k you money hebt.
Hoe bouw je die boom op?
Stick with us. Je Geldvrienden leggen het je uit in onze podcasts, nieuwsbrieven, workshops en blogs.
* hier kun je zelf berekenen wat een procentje meer of minder met je vermogen doet